Så BESJäLAR DU DITT LIV – OCH FåR ETT NYTT HEM På KöPET

Text: Anna-Helena Sandberg Foto: Privat

Är ditt hem en kraftplats där du kan slappna av och fylla på med glädje och energi? Om inte kan det vara hög tid att besjäla ditt hem för inre välbefinnande och ro. Lina Karlsson, som är expert i ämnet ger sina bästa tips.

– Det handlar om att våga förändra och ge plats för något nytt. Ibland behöver vi släppa taget om saker på grund av att de ständigt påminner oss om det förflutna och tar av vår energi.

Lina är varken intresserad av nya trender, perfekta färgskalor som går ”ton i ton”, moderna möbler eller flashiga inredningsdetaljer. Hon är en helt annan typ av ”inredare”. Med sin kunskap, intuition, nyfikenhet och lekfullhet, vägleder hon och hittar lösningar helt baserade på individnivå.

– När personer hör av sig till mig på grund av att de av någon anledning inte trivs i sitt hem, behöver inspiration eller vill skapa en ny atmosfär hemma handlar det inte om att förändra stil, färg eller trend. Det handlar om vad just den personen behöver i sitt liv just då!

Hon förklarar att det vi omger oss med också ger oss en känsla och vi bestämmer själva hur vi vill känna. Omger vi oss av ett kalt och opersonligt hem eller ett varmt och inbjudande? Vill vi att hemmet ska vara en plats där vi känner avslappning, lugn och ro, för att ladda batterierna på? 

– Vi behöver fråga oss själva vad vi önskar oss i livet, vad vi vill uppnå och inreda rummen och hemmet därefter. Den yttre inredningen är en spegel av den inre och tvärtom. Det hänger ihop mer än vi tror.

År 2014 hände något som blev en milstolpe i Linas liv. Det året gick hon in i en utmattningsdepression. Under rehabiliteringen kände hon tidigt, att målet inte var att hon skulle komma tillbaka, utan snarare komma till något nytt och lära känna sig själv, på riktigt.

– Jag bodde då i ett 70-tals hus med mycket murrig och mörk teakinredning med en ganska tung energi, av lite olika anledningar. Jag längtade efter att bo på landet i ett äldre hus med mer ljus och charm istället, så jag separerade och flyttade. Därefter började en ny resa i mitt liv.

Under den perioden i sitt liv funderade Lina mycket på hur det vi omger oss med, påverkar måendet. Genom inspiration från kurser såsom Graceful living, öppnades nya dörrar och kort därefter började hon hålla egna kurser. Hon fick mycket inspiration av att få komma in i olika hem för att konsultera med nyfikenhet och intuitionen som instrument.

– Det handlar om att inreda med hjärta och själ, det vill säga ting som ger oss en positiv känsla och har ett värde för oss. Men även om hur färger, möbler och inredning påverkar oss, i olika tider i livet. När jag var i min utmattningsdepression så kunde jag i stort sett inte se färgen gul då den stack i ögonen och var för energifylld för mig. Medan jag idag energisätter och boostar mig med färgen gul. Det är så spännande att få utforska mer kring detta, med de individer jag möter.

I livets utmaningar hamnar vi i olika förändringsfaser. Allt har en början och ett slut. Att släppa taget om det förflutna är något vi behöver lära oss, för att kunna möta och anpassa oss till förändringen. Det vi omger oss med i vårt hem kan röra upp känslor och tankar som håller oss tillbaka och kvar i gamla tanke – och känslomönster.

– I den processen är det viktigt att själen hinner med och att man är varsam mot sig själv. Det kan till exempel handla om att rensa bort saker från en bortgången anhörig, ibland ens närmaste livskamrat, vilket skapar starka känslor. Det får ta sin tid!

Hon förklarar att det samtidigt är viktigt att inte fastna och fly in i en tid som redan varit. Det betyder inte att man behöver kasta saker, utan man kan packa ner de i en, vad Lina kallar ”nostalgilåda”, för att plocka fram igen, och minnas personen och tiden som varit.

– Det behöver inte kosta en förmögenhet att besjäla sitt hem. Många gånger räcker det med att möblera om, flytta på saker, ta fram eller ta bort saker.

Hon ger tips på att välkomna årstiderna in i hemmet. Att ta in något från naturen året om, snödroppar på våren, granris på vintern och allt som naturen erbjuder där emellan.

– Använd din fantasi och prova dig fram. Var kreativ, det ger energi och en skön känsla!

Lina berättar att nya hus kan vara lite av en utmaning då allt är nytt. Ofta inredda i perfekta vita färgskalor, ibland så pass att det inte finns något att fästa blicken på.

– När jag kommer till helt nya hus där personerna som bor där uttrycker att det liksom saknas en själ, en historia och en personlig touch brukar jag ge tips på att ta fram något från en resa eller sätta upp lite fotografier, som gärna påminner om fina stunder i livet. Det gör inget om det bryter av mot den moderna inredningen. Det är just det som är grejen, att våga sätta den där personliga prägeln som också berättar vem eller vilka som bor i huset.

Hon poängterar även att det är viktigt att våga utforska tomrummet. Med det menar hon att först bo in sig i det nya hemmet och känna sig fram var saker och ting kan stå.

– Vi lever i en tid där allt går så fort, men vi behöver inte kasta oss iväg till ett möbelvaruhus och inreda ett hem från en dag till en annan. Låt det ta sin tid. Ta ett rum i taget. Känn efter var saker och ting passar bäst. Samt, våga inreda ditt hem så som DU vill ha det, inte efter det senaste modet eller trenden eller ”som alla andra har det”.

Sist men inte minst, tillägger Lina, att det är viktigt att våga ställa saker på lite annorlunda platser för att skapa glädje, magi, energi och en ”wow-känsla”. Återigen, små förändringar som kan göra stor skillnad för ditt liv.

– Tänk och känn utanför boxen. Hur kan du busa till det mer i ditt hem med färg, form och foton?

Lina ger 6 härliga råd för en mer personlig inredning:

· Rensa – Ta var sak för sig och ställ frågan: Älskar jag denna? Om inte – låt den gå vidare.

· Skapa ett teknikfritt sovrum. Låt mobilerna vila i ett annat rum eller sätt på flygplansläge över natten. Detta skapar så fina förutsättningar för en bättre och djupare sömn.

· Hämta upp och inred med saker som kopplas till goa minnen såsom från resor, ärvda saker, ljuvliga teckningar du gjort eller fått osv. Vad bidrar till glädje för dig?

· Skapa en helig plats i ditt hem för kraft och energi. Som ditt personliga altare med ljus, växter, personliga kraftsaker/bilder/texter du tycker om. Din ”laddstation” för mer energi.

· Använd alla ”för fina för att användas ting” till vardags. Förgyll vardagen med smoothies i kristallglasen!

· Skapa en skön känsla av förvirring med en dyrgrip till matta i badrummet. En spakänsla till vardags tillsammans med levande ljus och massor av gröna växter.

Kort om Lina Karlsson:

Ålder: Född 1987 i fiskens tecken

Yrke: Passionerad inspiratör och vägledare

Linas motto: Våga lyssna till din inre röst och kom närmare dig själv och andra

2023-03-16T10:38:40Z dg43tfdfdgfd