VANLIGA PRODUKTEN äR NYA ”PARTYDROGEN” – SOM VEM SOM HELST KAN KöPA I BUTIK

”Fuldroger” och ”partydroger” trendar bland landets ungdomar.

Det senaste är ett vanligt läppbalsam som man kan köpa i livsmedelsbutiker, som används för att känna sig hög.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Fylla och dumheter hör enligt många ungdomen till. På senare år har det blivit trendigt bland yngre festprissar att komplettera supandet med att bruka ”partydroger” när man är ute på lokal.

Ballonger fyllda med lustgas har varit vanligt förekommande ute på nattklubbar och barer, både i Sverige och utomlands, det senaste året. Nu har ytterligare ett preparat blivit populärt bland partajande ungdomar.

Det handlar om ett läppbalsam som går att köpa i vanliga livsmedelsbutiker. Används det på ett speciellt sätt, som det egentligen inte är tänkt att den ska, kan balsamet ge känslan av att vara hög.

Läppbalsamet är av märket Burt's Bees och kommer ursprungligen från Maine, USA. Men det går att köpa även i Sverige, exempelvis på apotek. Basen i produkterna, som kan användas överallt på kroppen, är bivax.

Smörjer läppbalsamet på ögonlocken

Just i detta fall används ett speciellt läppbalsam med smak av pepparmint. När man smörjer det på sina ögonlock kan det ge samma känsla som när man är hög. I kombination med alkohol kan det ge ett kraftigt rus.

Trenden har spridit sig på sociala medier – på till exempel Tiktok kan man se många ungdomar som sysslar med ”beezing”.

Nyheter24 har varit i kontakt med Beroendecentrumet i Stockholm för att ta reda på hur pass farligt det är att ”beeza” och hur kroppen reagerar på produkten.

– Vi har än så länge ingen nämnbar erfarenhet av ”den nya drogen” och kan därför inte uttala oss just kring detta, säger kommunikatören Jonna Engwall.

Trenden verkar inte heller ha blivit allmänt känd hos varken landets sjukhus eller inom polisen ännu.

FOTO: Tiktok, Courtesy Everett Collection/TT, Robert F. Bukaty/AP/TT, Maskot/TT, Janerik Henriksson/TT

Läs mer

Rekommenderad läsning

2023-03-17T14:41:21Z dg43tfdfdgfd